Vítejte v naší kuchyni
Je to sice výrobní hala, trochu sklad a trochu mrazák. Ale stále kuchyně. Nenajdete zde dopravní pásy, obří dávkovače ani vysokozdvižné vozíky. Místo toho jsou tu větší hrnce, pár malých strojů a vozíky na kolečkách. Tím vším hýbou pouze naše ruce. Proto jsme manufaktura, ne fabrika.
1. Perfektní suroviny
Pokud máme možnost, nakupujeme suroviny od českých farmářů., jako je například náš dvorní dodavatel pan Miroslv Tuček z Ostroměře. Požadujeme udržitelné pěstování. To abychom měli záruku, že každá dodávka bude stejná a příště už nebude půda nějak chemicky změněná či vyčerpaná.
Barva, vůně a zdraví ovoce, zeleniny či bylinek musí být dokonalá. Vždyť od toho závisí chuť, aroma a vzhled našich výrobků. Nic z toho přece chemicky nevytváříme. Snažíme se to všechno jen co nejvěrněji zachytit.
2. Příprava v malém
Naše kouzla začínají mechanickou a tepelnou úpravou. Mytím, loupáním, krájením, sekáním, blanšírováním či vařením. To vše děláme po malých dávkách. Jenom tak lze opravdu uhlídat, zda je každý plod zdravý, jestli tato várka jahod či cibule nereaguje na teplo citlivěji, anebo nebude třeba nakonec něčeho o špetku více nebo méně.
Tyto maličkosti nám pomáhají udržovat stálou chuť i aroma, i když se plody nebo bylinky občas mírně liší v závislosti na sezóně či počasí. Tohle v továrních kotlích nikdo neuhlídá. Holt, řídící počítače nemají nosy ani citlivé jazyky.
3. Opatrná konzervace
My víme, že konzervace může všem těm skvělým věcem ve flaškách a skleničkách ublížit. Nadměrné teplo při pasterizaci umí rozložit přirozenou chuť i aroma, zelenina či ovoce změkne, barvy zešednou. Jediným účelem je přitom zamezit bakteriím či plísním v přístupu k obsahu skleničky.
Prvním přikázáním je absolutní čistota. Celé haly, nás, strojů a samozřejmě - samotných obalů. O to méně pak musíme výrobky týrat teplem. Kromě toho přísně hlídáme obsah cukru (tam, kde je předepsaný) a nešetříme oleji tam, kde umí zabránit breberkám k přístupu k zelenině.
Tak dokážeme zaručit trvanlivost našich výrobků při minimální teplotě a době pasterizace.
4. Až na váš stůl
Občas se lidé podivují, proč stále chodíme prodávat na trhy. Jednak jsme tak začínali a nedá nám to. Ale současně je to nejlepší způsob, jak zjišťovat, co vám chutná, nebo co vám chybí. Kromě těchto stránek ale najdete naše výrobky ve zhruba 150 prodejnách v Česku a na Slovensku. A nejspíše kolikrát netušíte, že v cukrárně, kavárně či baru pijete limonádu z našeho sirupu.
Podstatné je ale něco jiného: všechna naše snaha se odráží na stručných etiketách. V našich výrobcích je jenom to, co tam patří. Žádná zahušťovadla, umělé vůně, či chemické konzervanty.
Z toho nikdy neslevíme!